Remedial Teaching bekeken vanuit het fundament.
Welke ingrediënten zijn er nodig zijn voor het leggen van een goed fundament voor de ontwikkeling van een kind?
Je kunt de ingrediënten voor de appeltaart (bekijk het filmpje op de homepage van het breincentrum) vergelijken met het fundament van een huis.
Dat fundament moet heel stevig zijn voor je in groep 3 leert rekenen, lezen en spellen. Deze ontwikkeling moet het kind goed hebben doorlopen.
Mist er 1 ingrediënt dan is de smaak uit balans. Of anders gezegd, als deze basis niet stevig is, dan zal je huis een keer instorten. Zodra het duidelijk is welke bouwsteen extra aandacht nodig heeft, kunnen oefeningen worden gedaan om het verder te ontwikkelen.
Leren begint dus bij een goed fundament!
Vanuit een totaalaanpak werk ik met kinderen met rekenproblemen, leesproblemen, handschriftproblemen en spellingsproblemen.
Ik ga op zoek naar de oorzaken van de problematiek en pak die vervolgens aan met een individuele benadering. Elk kind is anders en leert anders. Als Psychomotorisch Gedrags- en leerspecialist bied ik in de praktijk elk kind een eigen oefenprogramma.
Vanuit deze totaalaanpak kan ik verbanden leggen tussen de visuele informatieverwerking, de auditieve informatieverwerking, de neuromotorische ontwikkeling, de aanleg en capaciteiten van het kind, de leerstijl en leerproblemen.
Met deze meervoudige aanpak is de kans op succes veel groter dan wanneer er gewerkt wordt vanuit slechts één onderzoeks- of behandelgebied.
Bij de basis horen ook de Primaire Reflexen, bij biet geïntegreerde reflexen kom je voor diverse uitdagingen te staan. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van uitdagingen die een gevolg kunnen zijn van actieve primaire reflexen.
Gedrag:
De visuele, auditieve en neuromotorische testen leggen de oorzaken van de leerproblematiek bloot. Dat kan bij het kind zelf liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van ontwikkelingsblokkades die van invloed zijn op de concentratie, de auditieve en/of visuele informatieverwerking, het geheugen, de cognitieve ontwikkeling.
Soms ligt de oorzaak niet bij het kind, maar bij de door de school gehanteerde lesmethode. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kind een beelddenker is, terwijl daar onderwijskundig niet op in wordt gespeeld.
Kinderen met leerproblemen hebben vrijwel altijd meer dan voldoende capaciteiten. Met de methodiek van het Cnls kunnen kind en ouders leren die aan te spreken, zodat er wel beter gelezen, gerekend en geschreven kan worden.
In de loop van de jaren is er bij het Cnls een enorme ervaring opgebouwd met betrekking tot leer- en gedragsproblemen. Zij bieden hiervoor een opleiding aan en die heeft mij (C)NLS-specialist (tegenwoordig psychomotorisch gedrags- en leerspecialist) gemaakt. Het uitgangspunt is altijd geweest dat meer van hetzelfde onverstandig is als blijkt dat het niet het gewenste resultaat oplevert.
Dat is de reden dat het CNLS een eigen rekenmethode ontwikkeld hebben voor kinderen met ernstige rekenproblematiek: Jamara Rekenen.
Op spellingsgebied werken we met Woordbeeldtrainer, een aanpak speciaal bedoeld voor kinderen bij wie het werken met spellingsregels niets oplevert.
Via de DominantieMatrix is het een fluitje van een cent om de persoonlijke leerstijl, de blokkades en beperkingen maar ook de sterke kanten duidelijk in kaart te kunnen brengen en daar een handelingsplan mee te maken dat door ouders, school of coach uitgevoerd kan worden. Om te leren lezen gebruiken we de Leesmatrix. Bij de schrijfmotorische therapie helpen we het kind om te schrijven met een goede pengreep en verfijnen we de motoriek die daarvoor nodig is. Het kind zal daardoor weer een goed en leesbaar handschrift ontwikkelen.
Kinderen met een verbaal-performaalkloof zijn gebaat bij een goede ruimtelijke training als het performale deel onvoldoende ontwikkeld is.
Meer weten of wil je een vrijblijvend intakegesprek inplannen? Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Je mag ook gewoon een e-mail sturen naar info@praktijkabracadabra.nl of Whatsappen naar 06 303 76 103. Overdag ben ik vaak druk in de praktijk en dan neem ik geen telefoon aan.