Coaching

Als ouder wil je graag dat het goed gaat met je kind, dat het gelukkig is. Ondanks al je inzet kan het toch gebeuren dat het niet lekker gaat. Dat je kind bijvoorbeeld last heeft van onzekerheid, boosheid of piekeren. Dit kan een gevoel van machteloosheid en/of verdriet geven, zowel bij jouw kind als bij jou. Dat maakt jou geen slechte ouder, maar een ouder die wel wat hulp kan gebruiken. Als kindercoach kan ik je dan ondersteunen, totdat jij en je kind het zelf weer kunnen. 

Kindercoaching

Kindercoaching is een praktische, laagdrempelige en kortdurende begeleiding die op de toekomst gericht is. Kindercoaching houdt zich minder bezig met de oorzaak van problemen. Het coachen van kinderen is maatwerk. Hoeveel tijd hiervoor nodig is, hangt van het kind en de hulpvraag af. Een algemene richtlijn is vier tot maximaal twaalf sessies. Iedereen kan bij mij als kindercoach terecht. Een verwijzing van een huisarts is hiervoor niet nodig. Indien nodig de hulpvraag buiten mijn werkterrein valt kan ik eventueel doorverwijzen naar een andere deskundige.

Wanneer een kindercoach?

Kindercoaching is heel geschikt voor kinderen tussen de ca. 4 en ca. 16 jaar die even niet lekker in hun vel zitten.

Dit kan komen door:

  • faalangst of plotseling opkomende angst
  • onvrede
  • boosheid/agressie
  • verdriet
  • weinig (of geen) zelfvertrouwen
  • moeite met sociale contacten/vaardigheden
  • concentratieproblemen
  • pesten of gepest worden
  • (hoog)gevoeligheid

Of indien er is sprake van één van de volgende situaties:

  • scheiding
  • rouwverwerking
  • problemen binnen het gezin

Uiteraard kunnen ook andere dingen spelen en is dit slechts een kleine opsomming van dingen of situaties die kunnen spelen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan op het gebied van leren, opvoeding, gedrag of op sociaal-emotioneel vlak. Door een juiste aanpak kunnen deze problemen vaak relatief eenvoudig verholpen worden, zodat je kind weer gewoon lekker kind kan zijn.

Mijn Werkwijze 

Tijdens het eerste contact komt er een hulpvraag van de ouder(s) van het kind. Het is van belang dat het kind zelf een hulpvraag ervaart en bereid is tot verandering. Wanneer een kind zelf een hulpvraag heeft kan er gewerkt worden met het kind (meestal vanaf ongeveer 6 jaar). In alle andere gevallen is de ouder degene met de hulpvraag en is de coaching gericht op de ouders. Samen kijken we wat jij zelf of het kind zou willen bereiken. Zo formuleren we een hulpvraag waar we de komende weken aan gaan werken. Voorbeelden van hulpvragen zijn:

  • Ik wil (beter) omgaan met emoties
  • Ik wil (beter) omgaan met verdriet
  • Ik wil (meer) zelfvertrouwen ontwikkelen
  • Ik wil mezelf durven/kunnen zijn
  • Ik wil (leren) opkomen voor mezelf
  • Ik wil beter (in)slapen
  • Ik wil stoppen met duimen of nagelbijten
  • Ik wil leren omgaan met pesten of gepest worden; sterker staan
  • Ik wil kunnen omgaan met mijn hoog sensitiviteit

Ieder kind beschikt over talenten en mogelijkheden. Vaak is het kind zich daar niet of nauwelijks bewust van. Als kindercoach begeleid ik kinderen bij het ontdekken van hun sterke kanten. Het bijzondere van kinderen is dat ze vaak wel weten wat ze zouden kunnen doen. Het zelf ontdekken, oefenen en ervaren staan centraal tijdens de coaching-sessies. Wanneer het kind zich dan bewust is van zijn kwaliteiten, leert het deze gericht in te zetten en zo problemen op te lossen. Het zelfvertrouwen groeit en het kind leert om trots te zijn op zichzelf. Ik ben dan niets meer of minder dan het steuntje in de rug om de stappen te zetten die nodig zijn om weer in balans te komen. Ik maak gebruik van verschillende gesprekstechnieken, spelvormen en creatieve werkvormen. Op de manier leer ik je kind op zijn eigen manier om te gaan met datgene waar het last van heeft.

De rol van ouders tijdens de coaching

Als ouder neem je de eerste stap door met je hulpvraag bij mij te komen. Ik wandel dan een stukje met jullie mee. Als ouders worden jullie betrokken in het traject dat we samen ingaan. Jullie kennen jullie kind het beste en zullen verder gaan waar het traject voor mij stopt. Via evaluatiegesprekken zullen jullie op de hoogte worden gehouden. Ik vertel welke opdracht(en) en/of oefeningen het kind mee naar huis krijgt en waar jullie hem/haar bij moeten ondersteunen. Na elke sessie is er een korte terugkoppeling. 

Wat maakt mij de kindercoach voor jullie kind?

Ik heb een ruime ervaring in het coachen van kinderen met gedragsproblemen. Ik heb een open en luisterende houding naar kinderen en ze voelen zich serieus genomen door mij. Kinderen voelen zich bij mij op hun gemak en durven te praten over wat hen bezig houdt. Tijdens mijn werk, eerst op school, daarna op de zorgboerderij en tegenwoordig in mijn praktijk merk ik dat kinderen zelf heel goed weten wat er met hen aan de hand is. Ik merk ook dat veel kinderen zich niet bewust zijn van hun eigen talenten. Door ze kennis te laten maken met hun talenten zullen ze makkelijker hun eigen boontjes kunnen doppen en in hun eigen kracht komen. Ik help ze daarbij, maar uiteindelijk doen ze het zelf! 

Voor meer informatie over de Bikkeltrainingen, Mindset trainingen, of Faalangsttrainingen klik je eenvoudig op de training van je keuze.

Ik heb mijn opleiding tot (Creatief) kindercoach gevolgd bij de Jip & Jan Academy in Almere. Daarnaast heb ik trainingen gevolgd met betrekking tot pesten en sova (sociaal vaardiheids)-trainingen voor kinderen, ik heb eveneens de CIVAS Kindercoach cursus afgerond. 

Wil je meer weten over wat ik, als kindercoach, voor jou en je kind kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op via info@praktijkabracadabra.nl of het contactformulier.

Burg. Dalenbergstraat 10 1486MT West-Graftdijk 06 305 62 928 info@praktijkabracadabra.nl Ma t/m vrij 9:00 - 17:00 Tijdens begeleidingen zal de telefoon niet opgenomen worden. U kunt mij een WhatsApp sturen.
%d bloggers liken dit: