Over schrijven en een juiste pengreep

Een juiste pengreep.

Een goede pengreep zorgt ervoor dat een kind controle heeft over een potlood of pen. Een verkeerde pengreep maakt dat een kind zich zo hard moet concentreren op de juiste greep, dat ze geen volledige concentratie kunnen geven aan het leren schrijven van de letters. Bij veel kinderen die een moeilijk leesbaar handschrift hebben, merk je een onvermogen om de pen of het potlood op de juiste manier te gebruiken met hun huidige greep, met als gevolg slecht gevormde letters en een onvermogen om op of tussen de lijnen te schrijven. Helaas volgt dan vaak een tweede probleem. Een kind dat de letters niet goed kan schrijven kan ze ook moeilijk teruglezen. Het kind wordt zelfs onterecht spellingzwak genoemd.

Ontwikkeling van de hand.

Wat je veelal ziet zijn rood-witte vingertoppen en gewrichten bij het schrijven. Een te krachtige greep of overstrekking van de gewrichten voegen onnodig druk toe aan de vingers en handspieren en dat kan de ontwikkeling van groeiende handspieren en gewrichten in de weg staan. Extra druk kan ook klachten als vermoeidheid en pijn in de vingers, handen en schouderspieren geven.

Wanneer een kind zijn pen niet goed vasthoudt, blokkeert dat het zicht op het papier daardoor gaan ze hun hoofd opzij verplaatsen, het hoofd schuin houden of heel dicht op het papier zitten, ze gaan over de tafel hangen of leggen hun hoofd op de tafel. Vaak zijn er dan ook onderliggende primaire reflexen actief. Ook overstrekken om over hun hand heen te kunnen kijken is iets waar je op moet letten. Een verkeerde houding kan dan weer leiden tot pijn, vermoeidheid in de vingers, hand en schouderspieren. Een pijnlijke onderrug is zelfs mogelijk.

Wanneer een kind het gevoel heeft geen controle te hebben over het potlood of de pen, dan gaat het de pen of het potlood nog steviger (of verkeerd) vastpakken om dat te compenseren.

Moet een kind zijn potlood vaak slijpen omdat de punt voor de zoveelste keer gebroken is? Breken waskrijtjes makkelijk? Vaak komt dit omdat er teveel druk op de punt van het potlood wordt uitgeoefend. Het kind denkt zo meer controle over het potlood te krijgen en geeft extra druk waardoor de potloodpunt makkelijk breekt.

Klaagt een kind over pijn en vermoeidheid van de vingers, handen en schouders of heeft het zonder aanwijsbare reden last van de rug en de nek dan kan een verkeerde pengreep de oorzaak zijn. Vooral als een kind om die reden verkeerd voor zijn werk zit of als de hand het zicht op het schrift ontneemt kan dit makkelijk ontstaan.

Merk je dat een kind langzaam schrijft, het werk niet afkrijgt of dat de aandacht verslapt tijdens opdrachten waarbij schrijven een rol speelt, dan kan het zijn dat het kind teveel aandacht aan het schrijven en zijn pengreep moet geven. Als een houding moeite kost, dan haakt het kind vaak af.

Er is dus vaak meer aan de hand dan alleen een ‘beroerd’ handschrift of een verkeerde pengreep. Om ontspannen en netjes, leesbaar te kunnen schrijven moet de ontwikkeling van de hand goed verlopen zijn. Door de hand alsnog de juiste ontwikkeling te laten doorlopen, zal het handschrift en de pengreep aanzienlijk verbeteren! In mijn praktijk heb ik al vele kinderen geholpen om dit te ontwikkelen. Meer weten? Kijk op de website of neem vrijblijvend contact met mij op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Burg. Dalenbergstraat 10 1486MT West-Graftdijk 06 305 62 928 info@praktijkabracadabra.nl Ma t/m vrij 9:00 - 17:00 Tijdens begeleidingen zal de telefoon niet opgenomen worden. U kunt mij een WhatsApp sturen.
%d bloggers liken dit: