Waarom lopen scholieren vast op het VO?

Ken je dat? Je kind heeft de basisschool met weinig problemen doorlopen. Het haalde goede resultaten en haalde met gemak hoge scores. De havo of zelfs het vwo zou geen probleem zijn. De eerste jaren op het VO gingen, maar hier en daar wel moeizaam. In de derde of vierde klas wordt het moeilijker. Vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en biologie worden steeds lastiger. Wanneer je vraagt waar het misgaat dan krijg je als antwoord, ze missen het inzicht. Inzichtsvragen is iets waar ze niet uitkomen.

Hoe kan dat nu? Op het voortgezet onderwijs worden vaardigheden van scholieren verwacht die ze nog niet geleerd hebben. Ze zijn gewend om de stof in zich op te nemen door de stof door te lezen en tot de de derde, soms vierde klas ging dat prima, maar daarna lopen ze vast. Ze hebben geen idee welke mogelijkheden er allemaal zijn om te leren. Vraag je ze hiernaar dan komen ze veelal niet verder dan samenvatting maken en wrts. De samenvatting die ze maken zijn veelal overgeschreven samenvattingen. En dan merken ze; dat werkt niet. Maar hoe dan wel? Kortom leren leren.

Wat je ook veel tegenkomt zijn de problemen met plannen. Want wanneer leer je nu eigenlijk voor een toets? Wanneer maak je je huiswerk en waarom zou je alles maken? Ze missen het overzicht. Ze kunnen dit niet veranderen en lopen steeds tegen hetzelfde aan. De motivatie zakt weg en ze komen in een vicieuze cirkel terecht.

Dat is zo jammer, jij, maar ook zij zelf hadden zulke andere verwachtingen! Toch is dit te doorbreken. Het SLiM programma helpt jouw scholier gedurende drie maanden om weer overzicht te creëren en leert je hoe je om moet gaan met inzichtvragen. Je leert hoofd en bijzaken in een tekst te onderscheiden. Daarnaast leer je je sterke en zwakke punten kennen en leer je doelen stellen om beter met je huiswerk om te gaan. Het programma draagt bij aan een goede planning en je executieve functies (dat zijn die vaardigheden die je nodig hebt!) te ontwikkelen. Waarom drie maanden? Om jezelf iets eigen te maken is een week of zelfs een maand niet voldoende. Om die reden houden we bij dit programma drie maanden aan. Er zit veel herhaling in, er is tijd om te coachen door mij als begeleider en op die manier zal de nieuwe manier van leren inslijpen. Na deze drie maanden heb je levenslang toegang tot het programma, je kunt dus altijd weer terugvallen en kijken hoe het ook alweer moest.

Wat is dan het resultaat na deze drie maanden? Je scholier leert leren op de manier die bij hem/haar past en leert overzicht te creëren. Huiswerk en leerwerk is op tijd af en dat geeft rust. Doordat ze betere cijfers halen komt ook de motivatie weer terug. Om een nog beter resultaat te boeken is het aan te raden om naast het programma te starten met huiswerkbegeleiding. Door de coaching zal jouw kind minder snel terugvallen en het huiswerk op tijd af hebben. Dit komt de sfeer in huis ten goede.

Vanuit mijn praktijk bied ik jullie een speciaal programma om beter te leren en te plannen. Ter introductie kun je het online programma (t.w.v. €297,00) nu aanschaffen voor €197,00 per maand (drie maanden), je ontvangt daarbij een keer per week huiswerkbegeleiding gedurende het (online) programma. Tijdens deze begeleiding is er plaats voor coaching en begeleiding bij het huiswerk.

Wil jij dit ook voor jouw kind? Neem dan contact met mij op. Meer informatie op de website http://www.praktijkabracadabra.nl of mail naar info@praktijkabracadabra.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Burg. Dalenbergstraat 10 1486MT West-Graftdijk 06 305 62 928 info@praktijkabracadabra.nl Ma t/m vrij 9:00 - 17:00 Tijdens begeleidingen zal de telefoon niet opgenomen worden. U kunt mij een WhatsApp sturen.
%d bloggers liken dit: